Nasiona na kiełki – Kozieradka

{loadmoduleid 170}

Kiełki kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające i odmładzające organizm, stanowią uzupełnienie diety w łatwo wchłanianie białko i tłuszcze roślinne.  Kozieradka poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych wspomaga trawienie pokarmów, wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Szczególnie polecana dla osób cierpiących na choroby wrzodowe. Kiełki kozieradki posiadają niezwykły smak godny poznania.

Przygotowanie kiełków: Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi, kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacje na stronie www.toraf.pl.
Inną metodą jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać
i odstawić w ciepłe (18-22°C), nienasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3 cm,
po 3-7 dniach.

EAN: 5907595508483

Znajdź ten produkt u jednego z naszych partnerów: