Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, koktajlach i na kanapkach. Możemy je mieszać z twarogami, jajami na twardo, masłem, majonezem
i przygotowywać dziesiątki rodzajów past, dodawać do zup, sosów, posypywać nimi ryż, ziemniaki, makaron. Znakomite są do dań ciepłych, zapiekanek, wypieków, farszów do naleśników i pierogów. Do ciepłych potraw należy je dodawać pod koniec gotowania.
Nazwy niektórych nasion z których można hodować kiełki: brokuł, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, gorczyca, soczewica, słonecznik, groszek.
W zależności od temperatury, nasilenia światła oraz rodzaju nasion zarodki po 2-7 daniach nadają się do zbioru. Przy wyższych lub niższych temperaturach okres kiełkowania może przedłużyć się lub skrócić. Pomiędzy korzeniami niektórych gatunków nasion (np. lucerna, rzeżucha, gorczyca, pszenica, soja itp.) tworzą się małe włókienka, których nie wolno mylić
z pleśnią. Pleśń czuć stęchlizną, ma zabarwienie czarno-szare.
Kiełki bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki : witaminy A, B, C, E, H. Zapewniają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy – lit i chrom.
- dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na odbudowę komórek i tkanek
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg
- chronią organizm przed anemią
- zapobiegają i leczą przeziębienia
- dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają
- usuwają dolegliwości układu pokarmowego
- regenerują organizm, zwiększają jego odporność
- przypisuje się im właściwości odmładzające
- działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych
- są doskonałe przy wszelkich kuracjach
- odchudzają i odmładzają
KIEŁKOWNICA
- Pokrywka – gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
- Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
- Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulacją wilgotność.
- Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
- Zbiornik wody – po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).
Instrukcja Obsługi:
- Naczynie do kiełkowania należy ustawić na równej powierzchni
- Czerwone syfony muszą być dokładnie osadzone na rurkach odpływowych
- Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą
- Do szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie
- Przy ustawianiu szalek, jednej na drugiej trzeba ustawić czerwone syfony na przemian
- Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody aby całkowicie został pokryty syfon (średnio pół litra). Tylko wtedy powstanie niezbędne ciśnienie wody.
- Przykryj naczynie pokrywką, która gwarantuje stabilne warunki uprawy
- Dzięki specjalnej konstrukcji kiełkownicy woda przepływa przez wszystkie szalki nawadniając nasiona a jej nadmiar gromadzi się w dolnym zbiorniku.
- Po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik. Wodę można używać do podlewania kwiatów pokojowych.
- Nawadniania należy dokonywać 2 razy dziennie
- Urządzenie do nawadniania należy ustawić w jasnym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu.
- Kiełkownice należy starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki lub w zmywarce do naczyń.