Jeśli chcesz prowadzić swój przydomowy ogródek w sposób ekologiczny lub jeśli chcesz sprzedawać wysokiej jakości warzywa, pochodzące z naturalnych upraw, zdecyduj się na nasiona BIO. Sprawdź w naszym wpisie, czym charakteryzują się nasiona z ekologicznych plantacji i jakie nasiona mamy w naszej ofercie.
Czym charakteryzują się nasiona BIO?
Nasiona warzyw BIO pochodzą z plantacji, na których nie używa się nawozów sztucznych lub środków ochrony roślin. Nie są modyfikowane genetycznie, a na ich wzrost nie mają wpływu szkodliwe substancje chemiczne. Produkcja nasion BIO odbywa się ponadto zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. Aby zagwarantować jak najlepsze plony, do uprawy nasion bez używania sztucznych nawozów przeznaczone są przede wszystkim odmiany warzyw, charakteryzujące się odpornością na choroby i na szkodniki. Można je uprawiać zarówno w gospodarstwach ekologicznych, jak i w przydomowych ogródkach.
Jakie nasiona BIO mamy w naszej ofercie?
W naszej ofercie posiadamy następujące nasiona warzyw ekologicznych:
- dyni,
- marchewki,
- ogórka,
- pietruszki,
- rzodkiewki,
- sałaty,
- szpinaku.
Marchew BIO charakteryzuje się lekko zaostrzonymi korzeniami o długości 20 cm. Okres jej wegetacji wynosi 150 dni. Marchew BIO, przeznaczona do uprawy polowej na zbiór jesienny do przechowywania posiada doskonały smak, a także podwyższoną zawartość cukrów i karotenu. Zarówno do przydomowych ogródków, jak i do dużych gospodarstw rolnych polecamy także łagodne w smaku rzodkiewki BIO, z białym, kruchym miąższem pozbawionym tendencji do parcenia. Charakteryzują się dużą zawartością witamin. Swoją dietę warto wzbogacić także o ekologiczne ogórki. Posiadają one nie tylko duże walory smakowe, lecz również są odporne na choroby. Idealnie nadają się do sałatek i na mizerię. Jeśli natomiast cierpisz na niedobory żelaza, zacznij uprawiać na swojej działce… ekologiczny szpinak! Oferujemy odmianę średnio późną, bardzo plenną, przeznaczoną do wysiewu wiosennego i jesiennego.
Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty w pełni ekologicznych nasion różnego rodzaju warzyw.