LEPIDIUM SATIVUM
Rzeżucha to szybkorosnąca roślina jadalna, spożywana najczęściej w postaci młodych listków. Dzięki możliwości uprawy przez cały rok jest szczególnie ceniona w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. To naturalne źródło wielu cennych składników odżywczych – rzeżucha dostarcza witaminy C i B1, a także potasu, wapnia i żelaza. Jej delikatnie pikantny smak doskonale komponuje się z pieczywem, jajkami, twarogiem czy wiosennymi sałatkami.
Uprawa i zastosowanie
Wysiew nasion rzeżuchy możliwy jest przez cały rok od stycznia do grudnia (I–XII). Roślinę można uprawiać w domu na watce, ligninie, w skrzynkach lub doniczkach, a w okresie wiosennym również bezpośrednio w gruncie. Już po kilku dniach od siewu można cieszyć się świeżymi, aromatycznymi mikroliściami. Dzięki szybkiemu wzrostowi, łatwości uprawy i wysokiej wartości odżywczej, rzeżucha to doskonały wybór dla każdego, kto ceni świeże i zdrowe dodatki do codziennych posiłków.
Kosmiczna przygoda rzeżuchy
Rzeżucha to nie tylko zdrowe listki na kanapkę to także część Polskiego projektu naukowego. W 2025 i 2026 roku nasiona rzeżuchy od TORAF biorą udział w Toraf Seed Mission. Polecą 4 razy w kosmos Polską rakietą suborbitalną PERUN na różne wysokości 50, 80, 100 i 150 km . Celem projektu jest zbadanie, jak ekstremalne warunki atmosferyczne i subkosmiczne wpływają na kiełkowanie i rozwój roślin uprawnych. To nie tylko eksperyment, to krok w stronę przyszłości, w której warzywa w tym kosmiczna rzeżucha będą rosły nie tylko na grządkach, ale może też… na Marsie.
🔬 Dowiedz się więcej o tej niezwykłej misji – Tutaj
| Siew: | I – XII |
| Rozstawa: | 1 x 1 cm |
| Zbiór: | I – XII |
| EAN: | 5907595500241 |

🇷🇺 Rosyjski (RU):
Кресс-салат | В пищу используют в свежем виде молодые листья на протяжении целого года. Листья богаты витаминами и минеральными солями. Посев возможен круглый год в ящиках или горшках, а весной — в открытый грунт.
🇬🇧 Angielski (GB):
Cress garden | The plant, consumed in the form of sprouts all year round, especially during the winter and autumn, is a rich source of vitamins C and B1, calcium, potassium and iron. The seeds can be sown year-round in garden boxes or pots, and in spring directly into the ground.
🇨🇿 Czeski (CZ):
Řeřišnice | Rostlinu lze konzumovat ve formě klíčků po celý rok, zejména pak v zimě a na podzim. Bohatý zdroj vitamínů C a B1, draslíku, vápníku a železa. Výsev celoročně do sadbovačů nebo truhlíků, na jaře pak přímo do země.
🇱🇻 Łotewski (LV):
Kressalāts | Smarža līdzīga sinepēm ar pikantu garšu. Satur C, PP, B grupas vitamīnus. Pieticīgs, aukstumizturīgs, ļoti ātraudzīgs augs. Ziemā audzē telpās un uz palodzes. Dārzā sēj agri pavasarī ar 7–10 dienu intervālu.
🇱🇹 Litewski (LT):
Sėjamosios pipirnės | Augalas, vartojamas daigų pavidalu ištisus metus, ypač žiemą ir rudenį, yra turtingas vitamino C ir B1, kalcio, kalio ir geležies šaltinis. Sėklas galima sėti visus metus į sodo dėžutes ar vazonus, o pavasarį – tiesiai į dirvą.
🇩🇪 Niemiecki (DE):
Gartenkresse | Die Pflanze wird das ganze Jahr über als frische Keimlinge verzehrt, besonders im Herbst und Winter. Reich an Vitamin C und B1, Kalzium, Kalium und Eisen. Die Aussaat ist das ganze Jahr über in Kästen oder Töpfen möglich, im Frühling auch direkt ins Freiland.
🇷🇴 Rumuński (RO):
Creson de grădină | Planta se consumă sub formă de germeni pe tot parcursul anului, în special toamna și iarna. Sursă bogată de vitaminele C și B1, calciu, potasiu și fier. Semințele pot fi semănate tot anul în lădițe sau ghivece, iar primăvara direct în grădină.
🇭🇺 Węgierski (HU):
Kerti zsázsa | A növényt egész évben csíranövényként fogyasztják, különösen ősszel és télen. Gazdag C- és B1-vitaminban, kalciumban, káliumban és vasban. A magokat egész évben lehet vetni ládába vagy cserépbe, tavasszal pedig szabadföldbe.
Od ćwierć wieku zbieramy nasiona, przechowujemy je i sprzedajemy pasjonatom ogrodnictwa.
Adres email:
toraf@toraf.pl
Nr telefonu :
+48 77 40 242 40
Zapisz się do naszego newsletter i bądź na bieżąco!