{loadmoduleid 170}
Kiełki brokułu są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin A, C, B1, B2, PP, mikroelementów (wapń, żelazo, fosfor, magnez), enzymów i innych składników wzmacniających. Najcenniejszy w brokule jest sulforafan – substancja antyrakowa, której stężenie w kiełkach jest 200 razy większe niż w samym brokule. Ponadto kiełki brokułu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy
i nerwowy. Kiełki brokułu są pikantne w smaku, doskonale nadają się do sałatek i kanapek.
Przygotowanie kiełków: Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacje na stronie www.toraf.pl.
Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku.W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości
ok. 1-2 cm, po 3-6 dniach.
EAN: 5907595506632
Od ćwierć wieku zbieramy nasiona, przechowujemy je i sprzedajemy pasjonatom ogrodnictwa.
Adres email:
toraf@toraf.pl
Nr telefonu :
+48 77 40 242 40
Zapisz się do naszego newsletter i bądź na bieżąco!