Kiełki Gorczyca
Strona główna » Ciekawostki » Przepisy kulinarne » Łosoś smażony na patelni z marchewką i kiełkami gorczycy
Łosoś smażony na patelni z marchewką i kiełkami gorczycy
Składniki:
Porcja dla 2 osób
- 2 filety z łososia
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki nasion gorczycy
- 2 łyżeczki kminku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/8 łyżeczka soli
- 1 szczypta suszonej papryki Cayenne
- ¾ filiżanki świeżych kiełków gorczycy
- ¾ szklanki drobno posiekanej marchwi
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 22 minut
Posyp oba boki filetu z łososia pieprzem. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i wrzuć nasiona gorczycy i kminku. Smaż potrząsając patelnią do czasu gdy nasiona kminku staną się nieco ciemniejsze a nasiona gorczycy zaczną pękać (około 1-4 min). Odstaw nasiona do miski. Zwiększ temperaturę i dodaj 1 łyżeczkę oleju przechylając do pokrycia dna. Gdy olej się rozgrzej zmniejsz temperaturę do średniej i umieść na patelni filety z łososia i smaż je obracając aż się zarumienią z każdej strony (około 4 min na każdej stronie). Po usmażeniu polej filety sokiem z limonki posyp solą i papryką Cayenne i dodaj łyżeczkę oleju do miski z prażonymi nasionami i wymieszaj widelcem. Umieść filety z łososia na talerzu posyp tartą marchewką i posyp kiełkami gorczycy czarnej i polej dresingiem z prażonych nasion