Kiełki Gorczyca

Łosoś smażony na patelni z marchewką i kiełkami gorczycy

Składniki:

Porcja dla 2 osób

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 22 minut

Posyp oba boki filetu z łososia pieprzem. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i wrzuć nasiona gorczycy i kminku. Smaż potrząsając patelnią do czasu gdy nasiona kminku staną się nieco ciemniejsze a nasiona gorczycy zaczną pękać (około 1-4 min). Odstaw nasiona do miski. Zwiększ temperaturę i dodaj 1 łyżeczkę oleju przechylając do pokrycia dna. Gdy olej się rozgrzej zmniejsz temperaturę do średniej i umieść na patelni filety z łososia i smaż je obracając aż się zarumienią z każdej strony (około 4 min na każdej stronie). Po usmażeniu polej filety sokiem z limonki posyp solą i papryką Cayenne i dodaj łyżeczkę oleju do miski z prażonymi nasionami i wymieszaj widelcem. Umieść filety z łososia na talerzu posyp tartą marchewką i posyp kiełkami gorczycy czarnej i polej dresingiem z prażonych nasion