{loadmoduleid 170}
Stevia rebaudiana
Roślina jednoroczna o wyjątkowo słodkich liściach, 20 razy słodszych od cukru i jednocześnie zawierających bardzo mało kalorii. Używana jako naturalny słodzik do słodzenia napojów i potraw. Zalecane dla osób chory na cukrzyce, nadciśnienie lub porostu dbających o linie. Stewiozydy nadające liściom słodki smak odporne są na wysoką temperaturę w związku z tym może być używana do pieczenia i gotowania. Stewia najlepiej rośnie w pełnym słońcu i w przepuszczalnym podłożu. Wysiew nasion III-V do doniczek na parapecie okiennym. Nie przykrywać nasion gdyż światło wpływa korzystnie na kiełkowanie. W domu stewie można uprawiać przez cały rok. Wysadzanie na miejsce stałe połowa V.
Siew: | III-V |
Zbiór: | IX-X |
Rozstawa: | 65 x 20 cm |
Wysokości: | 30-35 cm |
Zobacz również
Od ćwierć wieku zbieramy nasiona, przechowujemy je i sprzedajemy pasjonatom ogrodnictwa.
Adres email:
toraf@toraf.pl
Nr telefonu :
+48 77 40 242 40
Zapisz się do naszego newsletter i bądź na bieżąco!