Kiełki Rzodkiewki Red Purple
Strona główna » Ciekawostki » Przepisy kulinarne » Tortilla z kurczakiem, guacamole i kiełkami rzodkiewki Red Purple
Tortilla z kurczakiem, guacamole i kiełkami rzodkiewki Red Purple
Składniki:
Porcja dla 4 osób
- 1 kg piersi z kurczaka, umytych, osuszonych, pokrojonych na małe kawałki
- 8 placków pszennej tortilli
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 miękkie owoce awokado
- 2 ostre papryczki chili, pokrojone w kosteczkę, bez gniazd nasiennych
- 2 limonki
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- szklanka kiełków rzodkiewki Red Purple
- 300 g sera gouda, startego na tarce o grubych oczkach
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 2 papryki (żółta i czerwona), pokrojone w paski
- 400 g czerwonej fasoli w puszce
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- sól
- mielony pieprz
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 45 minut
Oliwę z oliwek (ok. 15-20 ml) rozgrzewamy na patelni, smażymy pokrojone piersi z kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy większą część pokrojonej papryczki i 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry oraz czerwoną cebulę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.
Na tę samą patelnię wlewamy oliwę z oliwek (ok. 15 ml), szklimy pokrojone w paski papryki (żółtą i czerwoną), dodajemy 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki. Skrapiamy sokiem z 1/2 limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski.
Fasolę rozcieramy/miażdżymy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek (ok. 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy.
Na placku tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, posypujemy kiełkami rzodkiewki Red Purple i ponownie startym serem, zakrywamy tortillą. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy z jednej strony, obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.
Sos guacamole
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i wkładamy do miseczki, rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy oliwę (20-30 ml), pozostałą posiekaną papryczkę, sól, pieprz. 2 ząbki czosnku drobno kroimy i dodajemy do awokado. 1/2 pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki dodajemy do środka, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (10 ml).
Sos śmietanowy
Śmietanę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy sokiem z limonki (do smaku).