Kiełki Kozierdaki
Strona główna » Ciekawostki » Przepisy kulinarne » Sos Curry z Kiełkami Kozieradki i ryżem
Sos Curry z Kiełkami Kozieradki i ryżem
Składniki:
Porcja dla 2 osób
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego
- 1 szklanka cebuli posiekanej
- 2 ząbki czosnku – posiekane
- 1/2 szklanki słodkiej papryki – posiekanej
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 szklanki kiełków kozieradki – posiekane
- sól do smaku
- Ciecz ze skrobi kukurydzianej:
- 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej miesza się z 1 łyżeczką wody
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 25 minut
W woku lub dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i paprykę następnie dodaj curry, pieprz cayenne, sos sojowy, bulion z kurczaka, kiełki kozieradki i dobrze wymieszaj.
Gotować przez 1 -2 minuty. Po ugotowaniu wymieszaj zawartość patelni z cieczą ze skrobi kukurydzianej aby zagęścić sos. Do garnka z posoloną wodą włóż 2 woreczki z ryżem i zagotuj.
Ugotowany ryż wyłóż na talerz i polej sosem, całość można jeszcze dodatkowo dla dekoracji przyprószyć kiełkami kozieradki.