Kiełki Buraka
Strona główna » Ciekawostki » Przepisy kulinarne » Penne z wędzonym łososiem, oliwkami, mozzarellą i kiełkami buraka
Penne z wędzonym łososiem, oliwkami, mozzarellą i kiełkami buraka
Składniki:
Porcja dla 4 osób
- makaron penne: 300 g
- wędzony łosoś około 200 g
- oliwki zielone: 70 g
- czosnek: 3 ząbki
- cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
- masło: 70 g
- pomidorki koktajlowe: 150 g
- 1 pomidory w puszce
- oliwa z oliwek: 80 ml
- 1 mozzarella
- 1 łyżeczka miodu
- cukier: 5 g
- 1/2 szkalnki kiełków buraka
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 ostra papryczki
- 1 cytryna
- sól: do smaku
- pieprz
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 30 minut
Rozgrzej piekarnik do 185-190 stopnic C (termoobieg).
Przygotowanie Sosu
2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz, wlewamy pomidory z puszki i je delikatnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru. Ścieramy skórkę z 1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki wędzonego łososia (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
Przygotowanie Makaron
Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. Małe pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, 1/2 szklanki kiełków buraka, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek. Wszystko razem mieszamy następnie układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.
Część mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek. Natkę pietruszki siekamy i odrobinę dodajemy do mozzarelli.
Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki. Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.
Jak podawać
Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami wędzonego łososia, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi, mozzarellą, natką pietruszki, kiełkami buraka i na koniec polewamy całość oliwą z oliwek.