Kiełki Soja
Strona główna » Ciekawostki » Przepisy kulinarne » Indyk w sosie śmietanowym z kiełkami soi
Indyk w sosie śmietanowym z kiełkami soi
Składniki:
Porcja dla 2 osób
- 1 duża pierś z indyka
- puszka zielonego groszku
- 50g kiełków sojowych
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek śmietanki 18%
- łyżka mąki
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki bulionu warzywnego
- kolendra
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 30 minut
Pierś indyczą pokroić w cienkie paseczki i lekko zrumienić na gorącym oleju. Po 2 minutach doprawić solą. Kolejno dodajemy odsączony z zalewy groszek i dusimy pod przykryciem ok. 7-8 min. Jogurt dobrze mieszamy ze śmietanką, mąką, bulionem i przyprawami (bardzo drobno posiekaną kolendrą, solą i pieprzem) zalewamy potrawę, następnie dodajemy kiełki soi i całość mieszamy. Pozostawiamy potrawę na lekkim ogniu do zagotowania. Przed podaniem dodajemy sok z cytryny i drobno posiekany koperek. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.