Przewodnik po kwiatach jadalnych
Strona główna » Ciekawostki » Ciekawostki ogrodnicze » Przewodnik po kwiatach jadalnych
To zaskakujące, jak wiele kwiatów rosnących w ogrodach i otaczających nas na co dzień jest jadalna. Od wieków kwiaty jadalne są stosowane w kuchniach całego świata do dekoracji i przyprawiania różnego rodzaju potraw. Chińczycy jako pierwsi eksperymentowali z daniami z dodatkiem kwiatów, wiele różnych przepisów z tego okresu sięga 3000 r. p.n.e. W czasach rzymskich, jadalne kwiaty fiołków i róż były wykorzystywane w daniach a lawendy jako dodatek do sosów. Ogrodnicy i kucharze już ponad 1000 lat temu używali kwiatów nagietka i pomarańczy do gotowania. Dziś wiele dobrych restauracji na świecie coraz częściej sięga po jadalne kwiaty w celu wzmocnienia kontrastów kolorystycznych uwydatnienia faktury potraw i wprowadzenia intrygujących smaków, a także do dekoracji, na przekąski, przystawki, ciasta i wiele innych potraw.
Nawet jeśli nie jesteście chętni do eksperymentowania z sałatkami i sosami , jadalne kwiaty doskonałe nadają się do ozdabiania potraw, które, w przeciwieństwie do niektórych ozdób modernistycznej kuchni są naprawdę smaczne. Ponadto, jak w czasach rzymskich, kwietny ogród staje się skarbnicą nie tylko estetycznych doznań ale także źródłem wysmakowanych przypraw które dodadzą nie tylko smaku naszym potrawą ale także szczyptę klasy naszym zdolnością kulinarnym.
Jadalne kwiaty z własnej uprawy
Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie kwiatów jadalnych pochodzących z własnej uprawy w skrzynce balkonowej, na balkonie, tarasie lub w ogrodzie, wtedy możesz być pewien że są czyste, świeże i wolne od środków ochrony roślin, chorób i szkodników i nie były przenawożone. Większość jadalnych kwiatów najlepiej zbierać prosto z grządki w dniu kiedy chcesz ich użyć w trakcie gotowania. Uprawa własnych kwiatów pozwala eksperymentować i stwarza możliwość zaskoczenia gości zaproszonym na kolację do naszego domu, że kolorowe kwiaty które widzieli w naszym ogrodzie znajdują się również na ich talerzach i zarówno wyśmienicie i wybornie wyglądają jak i smakują.
Zalety jadlnych kwiatów
Kwiaty jadalne po za tym że pięknie się prezentują na talerzu także dobrze smakują i potrafią przeobrazić nawet najbardziej pospolitą i nudną potrawę w coś wyjątkowego. Poszczególne gatunki mają kwiaty o ciekawych zróżnicowanych smakach: cytrynowym, pieprznym lekko słodkawym. Można dodawać je do dań rybnych, mięsnych, a także sałatek, surówek, ciast, tortów, deserów, drinków i napojów lub robić z nich nalewki, soki, konfitury. Jadalne kwiaty zawierają wiele witamin (A, B, C i E) oraz innych substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie (np. sole mineralne, makro- i mikroelementy, karoten, olejki eteryczne, białka, cukry i wiele innych).
Zasady zbioru i przechowywania kwiatów jadalnych
- kwiaty powinny być zbierane z własnej uprawy lub z miejsc co do których jesteśmy pewni ich pochodzenia i że nie były pryskane środkami chemicznymi lub nie uległy innego rodzaju skażeniu.
- nie należy zbierać i używać do gotowania kwiatów rosnących w okolicach ruchliwych dróg oraz fabryk i zakładów emitujących zanieczyszczenia atmosferyczne, ponieważ rośliny łatwo chłoną szkodliwe dla zdrowia metale ciężkie. Nie należy także zbierać i spożywać kwiatów z kwiaciarni ponieważ są one skażone sztucznymi utrwalaczami, nabłyszczaczami, odżywkami, które absolutnie dyskwalifikują ich spożywcze przeznaczenie.
- Nie zbierajmy roślin, które są zbyt wybujałe, mają nienaturalnie zielone liście lub przebarwienia – to znak, że w glebie jest za dużo nawozów azotowych.
- Alergicy bardzo często są uczuleni na pyłki, więc muszą świadomie wybierać jadalne kwiaty, które im nie zaszkodzą. Najlepiej poradzić się w tej sprawie lekarza.
- Warto także pamiętać, że kwiaty mogą uczulać, nie tylko alergików. Zacznij zatem od niewielkich, bezpiecznych ilości kolorowych płatków na talerzu.
- Kwiaty możemy zbierać i transportować w koszach wiklinowych, lnianych lub papierowych torbach, unikamy plastikowych reklamówek.
- Kwiaty przed spożyciem myjemy, zwłaszcza jeśli rosną nisko przy ziemi. W przypadku kwiatów o drobnych delikatnych płatkach takich jak bez czarny mycie może je zniszczyć. Wystarczy zatem zebranie ich zaraz po wyschnięciu z porannej rosy i położenie na papierze.
- Kwiaty jadalne można zasuszyć i przechowywać, aby zachować na dłużej zapachy i smaki lata. W tym celu oczyszczone kwiaty rozkładamy na papierze w ciepłym, przewiewnym miejscu, unikając ostrego słońca. Co jakiś czas kwiaty należy przewracać, aby równomierni się zasuszyły i nie pokryły pleśnią. Zasuszone kwiaty można przechowywać w słoikach lub papierowych pojemnikach.
- Nie należy spożywać kwiatów co do których nie jesteś pewny pochodzenia lub jadalności. Nieprawidłowo rozpoznane kwiaty mogą spowodować zatrucie organizmu.
Wszystkie nasiona kwiatów z P.N. Toraf których kwiaty są jadalne oznaczone są takim logiem:
Kwiaty trujące
- Azalia
- barwinek
- glicynia
- groszek pachnący
- hiacynt
- hortensja
- irys
- jaskier
- konwalia
- kaczeniec
- krokus jesienny
- lantana pospolita
- naparstnica
- oleander
- ostróżka
- powojnik
- różanecznik
- lobelia
- zawilec
- narcyz
Lista jadalnych kwiatów wraz z wskazówkami ich zastosowania
Nazwa zwyczajowa | Nazwa botaniczne łac. | Wskazówki spożycia | Ostrzeżenia odnośnie spożycia |
---|---|---|---|
Aksamitka błyszcząca | Tagetes lucida | Kwiaty tej atrakcyjne rośliny można używać w sałatkach; a liście do przyprawiania zup i gulaszu. | |
Aksamitka | Tagetes patula, Tagetes tenuifolia, Tagetes patula x erecta | Kwiaty i liście mają smak cytrynowy, co czyni je idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, owoców morza lub gorących deserów. | Aksamitki mogą być szkodliwe w dużych ilościach. Powinny być dodawane tylko dla smaku z zachowaniem umiaru. |
Bazylia | Ocimum basilicum, Ocimum minimum, Ocimum x citriodorum | Kwiaty mogą być użyte zamiast liści w każdym daniu wymagającym dodatku bazylii. Kwiaty ze względu na bardzo intensywny smak powinny być dodawane w mniejszych ilościach od liści. Pyszny dodatek do sałatek, zup i makaronów. | |
Begonia bulwiasta | Begonia x tuberhybrida | Kwiaty w jasnych kolorach mają delikatny cytrynowy smak i chrupiącą teksturę.Używa się oderwanych płatków jako ozdoby do sałatek i kanapek lub zanurzonych w jogurcie smakowym jako przekąska. | Tylko płatki begonii bulwiastych są jadalne. Płatki zawierają kwas szczawiowy i dlatego powinny być spożywane z umiarem i nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na podagrę, kamicę nerkową lub reumatyzm. |
Bez czarny | Sambucus nigra | Kwiaty bzu czarnego zebrane są w duże i płaskie baldachogrona, które mają biało-żółty kolor. Można z nich robić soki lub nalewki albo dodawać do herbaty. Kwiaty bzu świetnie smakują usmażone w cieście naleśnikowym. | |
Bratki | Viola x wittrockiana | Kwiaty mają smak sałaty i stanowią dekoracyjny dodatek serwowane razem z zieloną sałatą. Mogą być kandyzowane i używane do dekoracji ciast, ciasteczek lub kremowych deserów. | |
Cebula siedmiolatka | Allium fistulosum | Kwiaty cebuli siedmiolatki mają łagodny posmak cebuli. Są idealne dodatkiem do sałatek lub do mieszanek warzywnych. | |
Chaber bławatek | Centaurea cyanus | Te atrakcyjne kwiaty nie mają zapachu, ale za to mają słodko-pikantny podobny do goździka korzenny posmak. Są idealne do mieszania z innymi kwiatami, dla uzyskania kwiatowego konfetti, którym można posypać sałatki, omlety, lub dania z makaronu. Mogą być stosowane także samodzielnie jako kolorowa dekoracja. | |
Cukinia | Cucurbita pepo var giromontiana | Kwiaty wszystkich odmian cukinii mają lekko słodki nektarowy smak. Mogą być nadziewane serem, grzybami lub innymi dodatkami, panierowane i smażone na głębokim oleju i serwowane z makaronem. Kwiaty pokrojone w cienkie plasterki mogą być dodawane do zup, omletów, jajecznicy, lub jako dodatek kolorystyczny do sałatek. | |
Cykoria sałatowa | Cichorium intybus | Świeże kwiaty mają łagodny smak sałaty i stanowią dekoracyjny dodatek do sałatek, podczas gdy pąki kwiatowe mogą być marynowane. Zebrane kwiaty wyglądają atrakcyjnie zamrożone w kostkach lodu i dodawane do napojów i drinków. | Kontakt z jakąkolwiek częścią tej rośliny może podrażniać skórę lub pogłębić alergie skórne |
Cytryna zwyczajna | Citrus aurantium, Citrus limon, Citrus x latifolia | Cytrynowe kwiaty o przytłaczającym zapachu i smaku bardzo dobrze pasują do wielu różnych potraw. Są także idealne do krystalizację i dekoracji ciast i deserów. | |
Dynia | Cucurbita maxima, Cucurbita pepo | Kwiaty wszystkich odmian dyni mają lekko słodki nektarowy smak. Mogą być nadziewane serem, grzybami lub innymi dodatkami, panierowane i smażone na głębokim oleju i serwowane z makaronem. Kwiaty pokrojone w cienkie plasterki mogą być dodawane do zup, omletów, jajecznicy, lub jako dodatek kolorystyczny do sałatek. | |
Fasola wielokwiatowa | Phaseolus coccineus | Kwiaty mogą być spożywane na surowo w sałatkach, mają łagodny smak fasoli z nutą nektarowego posmaku. | Tylko kwiaty fasoli wielokwiatowej poleca się do jedzenia. |
Fenkuł włoski, Koper włoski | Foeniculum vulgare | Łagodny smak anyżowo- lukrecjowy kwiatów fenkułu łączy się dobrze z rybami, mięsem i warzywami. Pyszny dodatek do zup ziemniaczanych. Kwiaty fenkułu zmieszane z olejem stanowią doskonałą panierkę do mięs na grilla. | |
Fiołki | Viola cornuta, Viola hybrida, Viola tricolor, Viola x williamsiana, Viola odorata | Kwiaty mają smak sałaty i stanowią dekoracyjny dodatek, serwowane razem z zieloną sałatą. Mogą być kandyzowane i używane do dekoracji ciast, ciasteczek lub kremowych deserów. Fiołki trójbarwne mają także korzystny wpływ na nasze zdrowie: regulują przemianę materii, wzmacniają naczynia krwionośne, odtruwają organizm i działają moczopędnie. Picie naparu z bratka polnego poprawia wygląd cery. | |
Floks wiechowaty | Phlox paniculata | Te kwiaty mają lekko słodkawy korzenny smak. Świetny dodatek do sałatek owocowych i kolorowych kwiatowych sałatek. Ponieważ kwiaty są małe i kolorowe, wspaniale prezentują się po karmelizacji jako dekoracyjny dodatek do ciast i deserów. | Tylko floks wiechowaty jest jadalny, pozostałe floks zwłaszcza jednoroczne są nie jadalne. |
Fuksja | Fuchsia | Kwiaty fuksji o wspaniałych kolorach i pełnych wdzięku kształtach, czynią je idealną dekoracją do sałatek owocowych. Prezentują się wyjątkowo finezyjnie umieszczany w galaretce lub kandyzowane. Owoce fuksji są również jadalne i przydatne do produkcji dżemów. Przed zjedzeniem kwiat usunąć wszystkie zielone i brązowe części i delikatnie usunąć pręciki i słupek, zabieg ten pozwoli poprawić smak płatków. | |
Gardenia jaśminowata | Gardenia jasminoides | Te bardzo pachnące kwiaty mogą być wykorzystane do przetworów, konfitur i dżemów, lub rozdrobnione dodawane jako aromaty do ciast. | |
Gipsówka wiechowata | Gypsophila paniculata | Kwiaty o łagodnym słodkawym smaku stanowią doskonały dodatek do lodów i deserów | |
Goździki | Dianthus amurensis, Dianthus barbatus, Dianthus caryophyllus, Dianthus chinensis, Dianthus deltoides, Dianthus plumarius, Dianthus superbus | Większość Goździków ma przyjemny korzenny, kwiatowy, smak, zwłaszcza bardziej pachnące odmiany. są idealne jako dekoracja lub dodatek do ciast. Można z nich również wykonać kolorowe dekoracji do zup, sałatek i kompotów. Płatki goździka brodatego dodane do lodów, sorbetów, sałatek owocowych, polew, owoców morza sprawiają że potrawy są bardziej wyraziste. Zaleca się usuwać białą piętkę u podstawy płatka, która nadaję gorzki smak. | |
Groch | Pisum sativum | Kwiaty grochu są lekko słodkie, a co zaskakujące, smakują bardzo podobnie jak młody groszek. Pyszny dodatek do sałatek. Można używać kandyzowanych kwiatów do dekoracji potraw z ryb i ciasta. Pędy i wąsy czepne też są jadalne i mają ten sam delikatny, smak groszku. | Tylko kwiaty grochu warzywnego są jadalne, kwiaty ozdobnego groszku pachnącego są trujące. |
Hysop | Hyssopus officinalis | Idealny dodatek do zup, sałatek, lub orzeźwiających herbatek. Kwiaty Hyzopu stanowią również doskonałe uzupełnienie dań rybnych i mięsnych. | |
Jabłoń | Malus domestica, Malus x robusta, Malus x zumi | Kwiaty jabłoni mają lekko kwiatowy smak, płatki wyglądają pięknie w sałatkach. Napar z płatków dodany do bitej śmietany lub lodów, nadaje im smak tarty jabłkowej. Kwiaty wyglądają świetnie jako pływający dodatek w kompotach owocowych. | |
Jaśmin | Jasminum officinale | Kwiaty o wyrazistym silnym jaśminowym zapachu są stosowane do smakowych herbat, lub jako przyprawa do owoców morza. | Tylko Jasminum officinale jest jadalny. Błędnie nazywane jaśminem (Gelsemium sempervirens) jest zupełnie nie jadalne ze względu na zbyt duże stężenie substancji trujących. |
Jukka karolińska | Yucca filamentosa | Białe płatki kwiatów juki mają chrupiący, lekko słodki smak z nutą smaku karczocha. Pyszny dodatek do sałatek lub jako dekoracja do różnego rodzaju potraw. | |
Kapusta ozdobna | Brassica oleracea (Acephala Group) | Liście mogą być zbierane, gdy są jeszcze młody i będą stanowić smaczny i kolorowy dodatek do sałatek. | |
Ketmia | Hibiscus | Napar z kwiatów ketmi używa się do robienia herbaty o lekko cytrusowym smaku. Płatki o żywych kolorach doskonale pasują jako dodatek do sałatek owocowych. | |
Kocimiętka | Nepeta cataria | Małe kwiaty mają aromatyczny, mocny miętowy smak, więc powinny być stosowane z umiarem podczas gotowania. Idealny do dodatek do makaronów, dań z ryżem lub z warzywami. Stanowi smaczne uzupełnienie dań mięsnych. | Nie zaleca się spożywania kocimiętki w czasie ciąży. |
Koniczyna łąkowa | Trifolium pratense | Kwiaty i liście koniczyny mają słodki smak. Dodajemy je do sałatek i ryżu, a także do dań mięsnych, deserów i przetworów. Kwiaty koniczyny zawierają witaminy (głównie E i C), a także karoten, olejki eteryczne i wiele innych cennych substancji. | |
Koper | Anethum graveolens | Kwiaty kopru można dodawać do dań z ryb, omletów lub posypywać nimi gotowane warzywa.Całe kwiaty dodane do korniszonów, ogórków lub buraczków nadają im subtelniejszy smak niż nasiona kopru. | |
Kolender | Coriandrum sativum | Kwiaty podobnie jak liście można stosować jako dodatek do wielu różnych potraw. Dobrze komponują się z kalafiorem lun daniami z dodatkiem sera. | |
Kozibród porolistny | Tragopogon porrifolius | Roślina zazwyczaj uprawiana ze względu na orzechowy smak korzeni, ale młode liście są także smacznym dodatkiem do sałatek nadając im łagodny orzechowy smak. Pąki kwiatowe z około trzech centymetrową łodygą powinny być zbierane tuż przed otwarciem. Mogą być lekko duszone, a następnie spożywane na zimno w sałatkach lub używane jako dekoracja do potraw. | |
Kłosowiec | Agastache anisata, Agastache foeniculum | Zarówno kwiaty jak i liści mają aromatyczny smak. Jest to idealny dodatek do ciast nadający im lekki anyżowy posmak. Dodatek kwiatów i liści do bitej śmietany nadaję jej kremowy lukrecjowy smak. | W przypadku kobiet w ciąży, należy zbadać ewentualne przeciwwskazania do stosowania tego zioła. |
Lawenda | Lavandula multifida, Lavandula stoechas, Lavandula angustifolia | Istnieje wiele sposobów wykorzystania kwiatów lawendy, zarówno w słodkich jak i słonych potrawach. Z kwiatów można zrobić pyszny cukier lawendowy i dodawać do ciastek, sorbetów, dżemów i galaretek. Dodając kwiaty do wywaru warzywnego można stworzyć smaczny sos do kaczki, kurczaka lub dań z jagnięciny. | olejek lawendowy może być trujący. Nie powinno się używać więcej niż dwóch kropli jednocześnie. |
Liliowiec | Hemerocallis | Płatki liliowca są świetne jako dodatek do sałatek, zup, gotowane kwiaty mogą być podawane jak warzywo jako dodatek do obiadu. Pąki kwiatowe mogą być nadziewane prawie każdym nadzieniem. | Tylko kwiaty liliowca są jadalne . Nie można mylić liliowca z lilią (Lilium) ponieważ są trujące. |
Lilac | Syringa vulgaris | Mieszanka świeżych pachnących kwiatów z odrobiną śmietany i sera wraz z krakersami stanowi cudowną przystawkę. Można także mieszać kwiaty z jogurtem i dodatkiem paru kropel cytryny. Również użyteczne jako dekoracja do ciast, biszkoptów lub słodyczy. | |
Malwa | Alcea rosea | Kwiaty mogą być kandyzowane i używane do dekoracji ciast i musów lub do mieszania z liśćmi sałaty. Kwiaty mogą być również wykorzystane do robienia syropu, jako dodatku do różnych deserów. Przed zjedzeniem, należy usunąć pręcik i zielone części kwiatu. | |
Mak | Papaver somniferum, Papaver paeoniflorum | Wszystkie kwiaty maków są trujące, jednak nasiona, które są produkowane z maku lekarskiego i maku peoniowego mogą być spożywane. | Wszystkie kwiaty maków są trujące, jednak nasiona, które są produkowane z maku lekarskiego i maku peoniowego mogą być spożywane. Nasiona produkowane przez pozostałe gatunki maku są niejadalne. |
Majeranek | Origanum majorana | Kwiaty majeranku łączą się dobrze ze wszystkimi daniami z kurczaka i ryb. Z kwiatów można także parzyć smaczne herbaty. | |
Marchewnik anyżowy | Myrrhis odorata | Kwiaty o słodkim anyżowym smaku są smacznym dodatkiem do tarty z jabłek, śliwek i rabarbaru. | |
Melisa | Melissa officinalis | Małe kwiatki melisy używa się najczęściej w całości do przyprawiania sałatek i zup. Można je również stosować jako dodatek do farszu do potraw z drobiu. | |
Mieczyk | Gladiolus | Kwiaty mieczyka smakują podobnie do sałaty, i stanowią piękny dodatek do słodkich musów owocowych. Można też wrzucić pojedyncze płatki do sałatek dla dodania im koloru. Przed spożyciem usuwać pręciki i wyciąć środek kwiatu. | |
Mięty | Mentha x piperita, Mentha pulegium, Mentha suaveolens, Mentha x gracilis, Mentha spicata | Małe kwiaty mięty najczęściej dodaje się do sałatek owocowych, świeżych truskawek, musów i ciast czekoladowych. Może być również stosowany do dekoracji i dodania smaku potrawą z jagnięciny. | |
Mniszek lekarski | Taraxacum officinale | Z kwiatów tej pospolitej rośliny robi się miód, który można stosować jako lekarstwo na przeziębienie, ponieważ jest źródłem witamin (B i C) i minerałów. Miód ten to także świetny dodatek do deserów, naleśników czy kanapek. | |
Nagietek | Calendula officinalis | Kwiaty nagietka mają lekko pieprzny smak i dodają lekko, pikantnego posmaku i odrobinę koloru do chleba i zup, w których są popularnym dodatkiem. Można używać świeżych lub suszonych płatków jako ekonomicznego substytutu szafranu, w celu nadania ciepłego żółtego koloru ryżowi lub masłu. Świeże młode liście mogą być również stosowane z umiarem w sałatkach. | |
Nasturcja wysoka, Nasturcja karłowa | Tropaeolum majus, Tropaeolum minus | Świeże liście i kwiaty mają pieprzny, podobny do rzeżuchy smak. Kwiaty dodadzą pikantnego akcentu do sałatek , zielone nasiona można pociąć i użyć z pietruszką jako dekoracji. Kwiaty i zielone nasiona można także mieszać z twarogiem lub masła i startym serem i pomidorami podawać na kanapkach. Nasturcja wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Jest także bogata w witaminę C i sole mineralne. | |
Niecierpek Waleriana | Impatiens walleriana | Kwiaty w wielu kolorach wyglądają atrakcyjnie jako ozdoba w sałatkach lub pływające w zimnych napojach. | |
Ogórecznik lekarski | Borago officinalis | Płatki mają smak ogórka a pręciki dodają odrobinę słodyczy. Kwiaty dodaję się do sałatek owocowych i warzywnych, lub do dekoracji zup i deserów. Doskonały wybór do zamrażania w kostkach lodu, które np. mogą unosić się w mrożonej herbacie. | Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać kwiatów ogórecznika. Spożycie więcej niż osiem do dziesięciu kwiatów może powodować zaburzenia laktacji. Mogą mieć również działanie moczopędne, więc nie powinny być spożywane w dużej ilości. |
Oregano | Origanum vulgare | Wspaniały dodatek do dań z pomidorów, pizza i przy wypieku własnego chleba. Kwiaty mogą być również dodane do masła dla nadania wyrazistego smaku. | |
Pachnotka zwyczajna | Perilla frutescens | Kwiaty można jeść w całości, dodają, lekko korzennego ostrego smaku potrawą z kurczaka lub ryb. | |
Pelargonia | Geranium clorinda, Geranium fragrans, Geranium graveolens, Geranium quercifolia, Geranium tomentosum | Liście mają intensywny cytrynowy zapach i dodawane są dla smaku do ciast i deserów. Kwiaty mają podobny ale nieco słabszy od liści zapach cytrynowy i po kandyzacji są idealnym dodatkiem do deserów. | |
Pierwiosnek | Primula, Primula vulgaris, Primula veris, Primula hybrida | Kwiaty o lekko słodkawym smaku. Przed spożyciem należy usunąć łodygi. Kwiat można kandyzować i stosować do dekoracji naleśników lub ciast na Wielkanoc. W sałatkach ich dodatek ożywia kolory i dodaje odrobinę słodkiego posmaku. | |
Pysznogłówka | Monarda citriodora subsp. Astromontana, Monarda didyma | Kolorowe, płatki mają słodki, ostry smak który wzmacnia smak sałatek, galaretek i potraw z dodatkiem ryżu i makaronu. Świeże lub suszone liście mogą zostać wykorzystane do parzenia pysznej herbaty. Przed zastosowaniem kwiaty płucze się delikatnie wodą, tak aby nie zmniejszyć ich aromatycznego efektu. | |
Rozmaryn | Rosmarinus officinalis | Kwiaty i liście rozmarynu można używać do przyprawiania potraw z drobiu lub wieprzowiny. | |
Rukola | Eruca vesicaria, Diplotaxis muralis, Eruca vesicaria subsp. sativa | Kwiaty i liście mają ostry, pieprzny smak i są pysznym dodatkiem do sałatek, ryżu lub gotowanej fasoli szparagowej. | |
Rzodkiew | Raphanus sativus | Smak kwiatów rzodkiewki jest łagodniejszy niż pikantny smak samych korzeni , dzięki czemu są idealne, dla dodania koloru na szczycie sałatki lub posypania gotowanych warzyw, aby dodać trochę pikanterii. | |
Róża | Rosa | Co do zasad, jeśli róża pachnie dobrze, będzie dobrze smakować. Płatki mają delikatny smak, który świetnie sprawdza się jako dodatek do zimnych napojów, dań z owoców, lub dżemów z płatków róży. Owoce dzikiej róży i płatki dobrze smakują zastosowane w galaretkach owocowych.. Kandyzowane kwiaty róży będą atrakcyjną dekoracją ciast i deserów. Przed zjedzeniem kwiatów zaleca się usunąć biały piętę u podstawy płatków. | |
Słonecznik | Helianthus annuus | Pączki, płatki i nasiona są jadalne. Można dodawać płatki do zielonej sałatki dla kontrastu kolorów i uzyskania delikatnego orzechowego smaku. Zielone pąki można sparzyć, a potem obtoczyć w maśle czosnkowym; są one podobne w smaku do karczocha. Nasiona mogą być spożywane na surowo lub prażone jako przekąska. | |
Stokrotka | Bellis perennis | Płatki stokrotki idealnie nadają się do tworzenia kolorowych dekoracji na deserach, zupach, sałatkach lub daniach pikantnych. Również przydatne dodatek do ciast, ciasteczek, musów i pasztetów. Ponadto stokrotki zawierają wiele cennych składników odżywczych: witaminę C, beta-karoten, białka, cukry, sole mineralne i inne. | Jeśli masz katar sienny, astmę lub poważne alergie, należy unikać jedzenia kwiatów stokrotki ponieważ mogą one wywołać reakcję alergiczną. |
Szałwia lekarska | Salvia officinalis | Kwiaty podobne w smaku do liści stanowią niezastąpioną przyprawę do sałatek, makaronów musztard i sosów winegret. | |
Szałwia muszkatołowa | Salvia sclarea | Kwiaty mają bardzo aromatyczny smak a ich pastelowe odcienie, stanowią piękny kontrast, w sałatkach z ich dodatkiem. | |
Szczypiorek, Szczypiorek czosnkowy | Allium schoenoprasum, Allium tuberosum | Kwiaty szczypiorku mają łagodny smak cebuli i są zaskakująco chrupiące. Najczęściej stosuję się je jako dodatek do sałatek, makaronów, omletów i jajecznicy. Można je też dodawać do dań rybnych lub sosów serowych dla zwiększenia wyrazistości potrawy. Do dekoracji i potraw należy podzielić kwiat na pojedyncze różyczki. | |
Truskawka, Poziomka | Fragaria x ananassa, Fragaria vesca | Kwiaty mają zarówno zapach jak również łagodniejszy od samych truskawek smak truskawkowy. Płatki można dodawać dla smaku i dekoracji do napojów, sałatek, cukierków i deserów. | |
Tulipany | Tulipa | Płatki tulipanów mają słodki, podobny do groszku smak i chrupiącą teksturę. Całe kwiaty można faszerować krewetkami lub sałatką z kurczaka. Przed faszerowaniem należy ostrożnie usunąć pylniki i słupek. Dla dodania koloru potrawą można dodawać pokrojone płatki do sałatek, kanapek i innych dań. | Niektórzy ludzie mają silne reakcje alergiczne na tulipany. Jeśli dotykania kwiatów powoduje wysypkę, drętwienie itp. – Nie należy ich spożywać! Należy pamiętać że nie można jeść cebulek które są silnie trujące. |
Wiązówka błotna | Filipendula ulmaria | Przyjemnie pachnące kwiaty mogą być spożywane w sałatkach lub dodane do domowej roboty win. | |
Wieczornik | Hesperis matronalis | Kwiaty wieczornika łączą się dobrze ze wszystkimi daniami z kurczaka i ryb. Z kwiatów można także parzyć smaczne herbaty. | |
Wiesiołek | Oenothera macrocarpa, Oenothera odorata, Oenothera versicolor, Oenothera speciosa, Oenothera missouriensis | Kwiaty mają podobny smak do sałaty, więc są dobrym dodatkiem do każdej sałatki, jednocześnie wzbogacając ją kolorystycznie. | |
Złocień wieńcowy | Chrysanthemum coronarium | Płatki o pikantnym wyrazistym smaku najlepiej smakują szybko i lekko podsmażone na oleju roślinnym poczym dodane do zup, sałatek lub zmieszane z frytkami. Kwiatów należy używać oszczędnie przy dodawaniu do sałatek lub zup ze względu na ich mocno pikantny smak. | Tylko Chrysanthemum coronarium, można spożywać; nie zaleca się jeść innych gatunków chryzantemy. |