{loadmoduleid 170}
Foeniculum vulgare
Roślina tworzy mięsiste, zwięzłe, białe zgrubienia o aromacie anyżu. Poprawia trawienie i uspokaja. Jadalne są zgrubienia, ogonki liściowe i liście. Można je gotować, dusić i dodawać do sałatek. Okres wegetacji 80-100 dni. Wysiew od V-VII.
Siew: | V-VII |
Zbiór: | IX-X |
Rozstawa: | 20×40 cm |
Koper włoski to roślina użytkowa, powszechnie spotykana w polskiej kuchni, jak również ogródkach działkowych. Ma bardzo charakterystyczny, słodko-ziemisty zapach, który da się wyczuć również na jego ziarnach. Jego nasiona mogą być uprawiane w miejscach takich jak:
Warto wiedzieć, że zapach tego ziela odstrasza komary, a jednocześnie przyciąga biedronki. Obecność tych nakrapianych owadów bywa bardzo przydatna, gdyż żywią się one m.in. mszycami, które często uszkadzają rośliny. Z tego powodu wysianie nasion kopru włoskiego w przydomowym ogrodzie może być dobrym pomysłem. Zachęcamy do składania zamówień.
Zobacz również
Od ćwierć wieku zbieramy nasiona, przechowujemy je i sprzedajemy pasjonatom ogrodnictwa.
Adres email:
toraf@toraf.pl
Nr telefonu :
+48 77 40 242 40
Zapisz się do naszego newsletter i bądź na bieżąco!