{loadmoduleid 170}
Cucumis metuliferus
Kiwano jest jednorocznym pnączem o niewielkich, żółto-pomarańczowych kwiatach, swoim pokrojem przypominającym popularne ogórki lub melony. Kolczaste ozdobne owoce osiągają masę średnio 200-300g, początkowo są ciemnozielone a w końcowy etapie wzrostu osiągają kolor żółtopomarańczowy. Miąższ o zapachu banana i smaku kiwi jest smaczny i soczysty, z dużą ilością jadalnych pestek. Kiwano można spożywać na surowo, dodawać do napojów, sałatek owocowych lub deserów. Dojrzałe owoce mają niezwykle duże walory dekoracyjne, dobrze prezentują się w kompozycjach z innymi dyniami. Najlepiej uprawiać kiwano w szklarniach lub tunelach foliowych lub w ciepłe lata w gruncie. Wysiew pod osłony na gł. 1cm III-IV, lub bezpośrednio do gruntu po 15 V. Rozsadę wysadzać na miejsce stałe od połowy maja.
Siew: | III-V |
Zbiór: | VIII-X |
Rozstawa: | 60×100 cm |
Wysokość: | 2 m |
Od ćwierć wieku zbieramy nasiona, przechowujemy je i sprzedajemy pasjonatom ogrodnictwa.
Adres email:
toraf@toraf.pl
Nr telefonu :
+48 77 40 242 40
Zapisz się do naszego newsletter i bądź na bieżąco!