1. Pokrywka – gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
2. Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
3. Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulacją wilgotność.
4. Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
5. Zbiornik wody – po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).
Instrukcja Obsługi:
- Naczynie do kiełkowania należy ustawić na równej powierzchni
- Czerwone syfony muszą być dokładnie osadzone na rurkach odpływowych
- Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą
- Do szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie
- Przy ustawianiu szalek, jednej na drugiej trzeba ustawić czerwone syfony na przemian
- Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody aby całkowicie został pokryty syfon (średnio pół litra). Tylko wtedy powstanie niezbędne ciśnienie wody.
- Przykryj naczynie pokrywką, która gwarantuje stabilne warunki uprawy
- Dzięki specjalnej konstrukcji kiełkownicy woda przepływa przez wszystkie szalki nawadniając nasiona a jej nadmiar gromadzi się w dolnym zbiorniku.
- Po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik Wodę można używać do podlewania kwiatów pokojowych.
- Nawadniania należy dokonywać 2 razy dziennie
- Urządzenie do nawadniania należy ustawić w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu
- Kiełkownice należy starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki lub w zmywarce do naczyń.